Quickscan Sint Odulphuskerk

doorPieter Gerrits

Quickscan Sint Odulphuskerk

In de toren van de Sint Odulphuskerk in Best zijn zogenaamde galmgaten gesitueerd ter hoogte van de klokken. Deze galmgaten zijn geschikte openingen voor o.a. duiven om de toren binnen te vliegen en zich daar te verschansen. Deze gaten worden daarom vaak afgedicht met gaas.

Door het plaatsen van zendapparatuur van verschillende telefonie- en internet providers zijn er vermoedelijk openingen in het gaas ontstaan. Hierdoor konden duiven gemakkelijk de klokkentoren binnenvliegen waar zij de boel vervolgens flink vervuilen en de nodige schade aanrichten. Ook aan de buitenzijde van dit rijksmonument en met name voor de ingangen zijn de sporen daarvan goed zichtbaar.

Duivenoverlast is een veelvoorkomend probleem. Deze vogels zijn vaak niet alleen verantwoordelijk voor onhygiënische en onsmakelijke situaties, maar ze veroorzaken ook enorme schade aan gebouwen en monumenten. Elke duif produceert gemiddeld zo’n 14 kilo mest per jaar. Door de hoge zuurgraad in de uitwerpselen kan er flinke schade ontstaan aan onder andere voegwerk, natuur- en baksteen, beton, koper, lood, zink en verflagen.

Door middel van Rope Access hebben wij een quickscan uitgevoerd om de plekken waar de duiven zich ophouden in kaart te brengen. Tevens konden wij via de buitenzijde gemakkelijk nabij de galmgaten komen en aldaar de ontstane gaten weer dichtmaken, zodat ze alvast niet meer de toren kunnen binnenvliegen.

Benieuwd of de inzet van Rope Access ook voor u interessant kan zijn?
Neem contact met ons op en wij informeren u geheel vrijblijvend naar de mogelijkheden.

Over de auteur

Pieter Gerrits administrator